۱- عدم فیلمبرداری عمودی با موبایل
سازندگان موبایل به دلایل متعددی این امکان را در اختیار شما گذاشتهاند که بتوانید ویدیوهای خودتان را به صورت افقی یا عمودی ضبط کنید. با اینکه فیلمبرداری عمودی با گوشی موبایل روی دستگاههایی که صفحه نمایش عمودی دارند کار عاقلانهای به نظر میرسد، این ویدیوها روی دستگاههای دیگر خیلی خوب دیده نمیشوند. مانیتور کامپیوتر، تلویزیون و حتی وبسایتها نیز ویدیو را به صورت افقی نشان میدهند. شما انتظار ندارید که به سینما بروید و ببینید پرده نمایش به صورت عمودی قرار گرفته است؟ ما در عصر صفحه نمایشهای عریض زندگی میکنیم.
با وجود اینکه نرمافزارهای زیادی برای افقی کردن ویدیوها وجود دارند اما بهتر است در همان ابتدا گوشی خودتان را بچرخانید و به صورت افقی فیلمبرداری کنید.
۲- استفاده از سه پایه
در زمان فیلمبرداری توصیه ما این است که گوشی را با هر دو دست نگه دارید و آرنج خود را به بدنتان بچسبانید.
دستهای من هنگام فیلم برداری با گوشی موبایل خیلی نمیلرزند ولی اگر بخواهم چندین فیلم گوشی خودم را بعدا ویرایش کنم، کوچکترین حرکات هم باعث میشود فیلمهای من غیرحرفهای به نظر برسند. از این روی استفاده از یک سه پایه برای کاهش لرزش فیلمهای گرفته شده توسط گوشی موبایل یکی از نکات مهم فیلم برداری با موبایل است.
میتوانید از اکثر دوربینهای دیجیتال به همراه خیلی از سهپایههای معمولی استفاده کنید. همچنین برای تلفنهای هوشمند هم مبدلهایی وجود دارند که با کمک آنها میتوانید از این سه پایه ها برای فیلم برداری با موبایل هم استفاده کنید.
نمونه های ساده و دست ساز
۳- عدم استفاده از زوم دیجیتال
برخی اوقات ممکن است استفاده از زوم دیجیتال گوشی هوشمند برای ثبت یک تصویر نزدیکتر به سوژه خیلی وسوسه انگیز باشد ولی به خاطر اینکه لنز دوربین توانایی زوم اپتیکال را ندارد و شما فقط تصویر را به صورت دیجیتالی زوم میکنید، این کار فقط یک نتیجه خواهد داشت: پیکسلدار شدن تصویر
اگر میخواهید بدون خراب شدن ویدیو به سوژه نزدیکتر شوید فقط باید از فاصله نزدیکتری نسبت به سوژه فیلمبرداری کنید.
۴-نورپردازی
استفاده از فلاش روی گوشی یا دوربین دیجیتال برای نورپردازی ویدیو باعث میشود فیلمهای شما مانند فیلمهای VHS قدیمی به نظر برسد. این فلاش قابل مقایسه با تجهیزات نورپردازی اکسترنال نیست. شما میتوانید از تعداد زیادی کیت نورپردازی موبایل که در بازار موجود است استفاده کنید، تا بتوانید به خوبی ویدیوهای خودتان را نورپردازی کنید.
منبع نور مورد علاقه من که رایگان است و در دسترس همه هم میباشد نور خورشید است. نور طبیعی در تمام شرایط فوقالعاده زیبا به نظر میرسد. سوژه خودتان را رو به یک پنجره قرار دهید تا نورپردازی آن به خوبی انجام شود. هیچوقت سوژه را پشت سر سوژه قرار ندهید زیرا باعث میشود تمام سوژه مشکی به نظر برسد.
۵- نوردهی و فوکوس
تلفنهای هوشمند و دوربینهای دیجیتال به صورت خودکار نوردهی و فوکوس را تشخیص میدهند و آنها را تنظیم میکنند. این قابلیت برای گرفتن عکسهای سریع خیلی خوب است ولی برای فیلمبرداری باید کنترل دستی بیشتری داشته باشید و تنظیمات موردنظر خودتان را قفل کنید تا حین فیلمبرداری تغییر نکنند.
برای اینکار فقط باید سوژه خودتان را از طریق صفحه نمایش گوشی لمس کنید تا به صورت دستی نوردهی و فوکوس را در تمام طول زمان فیلم برداری با گوشی موبایل قفل کنید. این تنظیمات را میتوانید هنگام فیلمبرداری هم تغییر دهید. اکثر دوربینهای دیجیتال نیز از این قابلیت پشتیبانی میکنند ولی در بعضی از آنها این کار با نیم شاتر انجام میشود.
به این نکته مهم توجه داشته باشید که اگر میخواهید به یک سوژه در حین فیلمبرداری نزدیک شوید بهتر هست حالت فوکوس را روی آن قفل کنید تا زمانی که فاصله کاهش پیدا کرد سوژه مورد نظرتان تار نشود.
۶- ضبط صدا
در پرسه ی فیلمبرداری و فلیم سازی یکی از بخش های مهم ضبط صدا است؛ ممکن است گوشی شما قادر نباشد که صدا هارا به وضوح ضبط کند یا نتواند صداهای اضافی را مانند صدای باد و سایر های نویزها کاهش دهد؛ اگر متوجه شدید که حتما به ابزار های صدابرداری نیاز دارید اقدام به تهیه آن کنید.
در اکثر مواقع میتوانید از میکروفون داخلی دوربین برای ضبط صدا هنگام فیلم برداری با موبایل استفاده کنید اما برای ضبط ویدیوهای حرفهای مانند مصاحبهها باید از یک میکروفون استفاده کنید و آن را تا جایی که ممکن است به سوژه نزدیک کنید.